Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Έλληνας γιατρός βραβεύεται για για εξαιρετικά επιτεύγματα στην έρευνα

Δελτίο τύπου

Λευκωσία/Bρυξέλλες, 5 Noεμβρίου 2012


Ανακοινώθηκαν οι νικητές του πρώτου βραβείου Marie Curie

Οι πρώτοι νικητές του νέου βραβείου Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξαιρετικά επιτεύγματα στην έρευνα ανακοινώθηκαν σήμερα σε μια τελετή στη Λευκωσία της Κύπρου. Οι τρεις νικητές (λεπτομέρειες στο παράρτημα) είναι ο δρ. Γκίκας Μαγιορκίνης από την Ελλάδα, στην κατηγορία «Ελπιδοφόρο ερευνητικό ταλέντο», η δρ. Claire Belcher από το Ηνωμένο Βασίλειο, για τη «Διάδοση της επιστημονικής γνώσης», και η δρ. Sarit Sivan από το Ισραήλ, για την «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα». Στην τελετή η κ. Aνδρούλλα Βασιλείου, η ευρωπαία επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, απένειμε σε κάθε επιστήμονα ένα έπαθλο. Η απονομή πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας διάσκεψης με επίκεντρο τις δράσεις Marie Curie και το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το προτεινόμενο από την Επιτροπή πρόγραμμα επενδύσεων στην έρευνα και στην καινοτομία αξίας 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο της πρότασης, πάνω από 5,75 δισεκατομμύρια ευρώ θα χορηγηθούν στις δράσεις Marie Curie για την περίοδο 2014-2020. Tο πρόγραμμα έχει υποστηρίξει την κατάρτιση, την κινητικότητα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για πάνω από 65 000 ερευνητές από την έναρξή τους το 1996.

«Δημιουργήσαμε αυτό το νέο βραβείο για να προβάλλουμε την αριστεία και το ταλέντο των καλύτερων νέων ερευνητών της Ευρώπης. Συγχαίρω τους νικητές οι οποίοι προσέφεραν την δική τους ιδιαίτερη συμβολή στους αντίστοιχους τομείς της ειδικότητάς τους. Είναι ζωτικής σημασίας να εξακολουθήσουμε να επενδύουμε ισχυρά στην ευρωπαϊκή έρευνα, η οποία συμβάλλει στην επίλυση μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων σε τομείς όπως η υγεία και το περιβάλλον, και η οποία είναι επίσης σημαντική για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ελπίζω το βραβείο Marie Curie να ενθαρρύνει άλλους ερευνητές και να εμπνεύσει περισσότερους νέους – ειδικά νεαρές γυναίκες – να σταδιοδρομήσουν στον επιστημονικό τομέα,» είπε η Επίτροπος

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης βραβεύτηκε για την εργασία του στην ανίχνευση του τρόπου διάδοσης του ιού της ηπατίτιδας Γ (HCV) σε όλο τον κόσμο. Ο επικίνδυνος για τη ζωή αυτός ιός προσβάλλει το συκώτι και απειλεί περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η Claire Belcher αναγνωρίστηκε για τη μελέτη της σχετικά με το γεωλογικό παρελθόν της Γης και τον αντίκτυπό του στη ζωή της πανίδας και χλωρίδας – ένα θέμα στο οποίο επέστησε την ευρύτερη προσοχή μέσω των τακτικών εμφανίσεών της στην τηλεόραση και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Sarit Sivan ανέπτυξε μια καινοτόμο θεραπεία της οσφυαλγίας που οφείλεται στον εκφυλισμό των δίσκων της σπονδυλικής στήλης. 


«Ο ανταγωνισμός για το βραβείο ήταν πολύ μεγάλος αλλά η υψηλή ποιότητα της εργασίας των νικητών επιδεικνύει σαφώς το δυναμικό της ευρωπαϊκής έρευνας και την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη των πολλών ταλέντων της,» δήλωσε η καθηγήτρια κ. Anne Glover, κύρια επιστημονική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος της κριτικής επιτροπής. Στα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής, που συγκροτήθηκε από επώνυμους ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβάνονται ο καθηγητής Pierre Joliot, διάσημος γάλλος βιολόγος και εγγονός της Marie Skłodowska-Curie, ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ οικονομίας το 2010 και η κ. Maria Da Graça Carvalho, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Επιστημών, Καινοτομίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Πορτογαλίας.

Ιστορικό

Το βραβείο Marie Curie προωθεί τα επιτεύγματα των καλύτερων υποτρόφων των δράσεων Marie Curie σε τρεις κατηγορίες:
  • Διάδοση της επιστημονικής γνώσης·
  • Καινοτομία και επιχειρηματικότητα·
  • Ελπιδοφόρο ερευνητικό ταλέντο.
Ο στόχος του βραβείου είναι να ενθαρρυνθούν οι επιστήμονες να επεκτείνουν το πεδίο αριστείας τους στους τομείς καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και διάδοσης της επιστημονικής γνώσης. Επίσης, θα αναβαθμίσει το επιστημονικό προφίλ των νικητών ερευνητών και των ιδρυμάτων τους υποδοχής, και ταυτόχρονα θα αυξήσει το κύρος των δράσεων Marie Curie

Πως επιλέχθηκαν οι νικητές;

Οι υποψηφιότητες προτάθηκαν από μέλη της ερευνητικής κοινότητας. Περιορίστηκαν σε σημερινούς και πρώην ερευνητές Marie Curie που χρηματοδοτήθηκαν από το 6ο ή το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (FP6 και FP7). 

Οι νικητές επιλέχθηκαν από μια κριτική επιτροπή διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με σειρά κριτηρίων σε κάθε κατηγορία.

Δράσεις Marie Curie

Οι Δράσεις Marie Curie, οι οποίες έχουν προϋπολογισμό 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2007-2013, προωθούν ερευνητικές σταδιοδρομίες στην Ευρώπη μέσω προγραμμάτων που διαχειρίζεται ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το 1996 και μετά οι δράσεις Marie Curie έδωσαν τη δυνατότητα σε περισσότερους από 65 000 ερευνητές από σχεδόν 130 χώρες να εκπαιδευτούν ή να κάνουν έρευνες στο εξωτερικό.

Η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τις δράσεις Marie Curie σε 5,75 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020. Η πρόταση της Επιτροπής βρίσκεται στο στάδιο διαβουλεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών. Tο πρόγραμμα πήρε το όνομα της γαλλο-πολωνής επιστήμονος που βραβεύτηκε δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ, η οποία ήταν πρωτοπόρος στην έρευνα της ραδιενέργειας και ανακάλυψε το πολώνιο. Από το 2014, το κονδύλιο θα μετονομαστεί «δράσεις Marie Skłodowska-Curie».
Διάσκεψη με τίτλο «Οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020. Περιφερειακός και διεθνής αντίκτυπος»

Η διάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 250 εμπειρογνώμονες και υπεύθυνοι για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, θα επικεντρωθεί στις μελλοντικές δράσεις Marie Skłodowska-Curie στο πλαίσιο του «Ορίζοντας 2020». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου