Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Οι νικητές του 4ου Ευρωπαϊκού Βραβείου Αριστείας στη δημοσιογραφία για θέματα υγείας

 Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 30 Ιανουαρίου 2013

Για 4η φορά απονέμεται το ευρωπαϊκό βραβείο αριστείας στη δημοσιογραφία για θέματα υγείας

Χθες το βράδυ, σε μια τελετή απονομής στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκαν από τον κ. Tonio Borg, ευρωπαίο επίτροπο σε θέματα Υγείας και Πολιτικής των Καταναλωτών, οι νικητές του τέταρτου ευρωπαϊκού βραβείου δημοσιογραφίας για θέματα υγείας. Τα βραβευθέντα άρθρα, τα οποία επελέγησαν ανάμεσα από 557 συμμετοχές δημοσιογράφων από όλη την Ευρώπη, καλύπτουν θέματα που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη και τις υπηρεσίες υγείας – με ένα επιπλέον «ειδικό βραβείο» για τη διακοπή του καπνίσματος. 

Οι νικητές είναι οι εξής:

θέση: Petr Třešňàk, για το άρθρο του στο περιοδικό Respekt (Τσεχική Δημοκρατία) «Περιπέτειες στην πτέρυγα 14» στο οποίο περιγράφει μια ιστορία που διαδραματίζεται σε πτέρυγα ψυχιατρικής κλινικής, όπου νοσηλεύονταν οι πιο δύσκολες περιπτώσεις ασθενών, καθώς και μιας νοσοκόμας η οποία ξεχώρισε με την αφοσίωσή της.

θέση: Ailbhe Jordan, για το άρθρο της στην εφημερίδα Medical Independent (Ιρλανδία) «Προληπτικές εξετάσεις: πεταμένα λεφτά;» το οποίο ρίχνει μια επικριτική ματιά στην αντιπαράθεση σχετικά με την αξία και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, και ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού.

θέση: Daniela Cipolloni, για το άρθρο της στο περιοδικό Oggi Scienza (Ιταλία) «Τα ψεύδη που διαδίδουν οι τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος» το οποίο, όπως αναφέρει και ο τίτλος του, ασχολείται με το αμφιλεγόμενο θέμα της διατήρησης του ομφάλιου λώρου ενός μωρού, με σκοπό τη δυνατότητα μελλοντικής θεραπευτικής χρήσης.

Νικητής του ειδικού βραβείου: Tobias Zick, για το άρθρο του στο περιοδικό ΝΕΟΝ (Γερμανία) «Σύννεφο καπνού» το οποίο εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο το κάπνισμα μετατράπηκε από «δημοφιλές» σε «μη δημοφιλές» στη Γερμανία, παρουσιάζοντας μία επισκόπηση των ιστορικών, πολιτικών, νομικών και φιλοσοφικών διαστάσεων για την καταπολέμηση της κατανάλωσης του καπνού.

Μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων, ο επίτροπος Borg ανέφερε: «Και οι τέσσερις δημοσιογράφοι που βραβεύθηκαν απόψε μίλησαν ξεκάθαρα για τα θέματα που έθεσαν, χρησιμοποιώντας σκληρό ύφος για να τα αναδείξουν. Αν και κάλυψαν διάφορα θέματα όπως τη ψυχική υγεία, τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο, τις τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος και την καταπολέμηση της κατανάλωσης καπνού, τα βραβευθέντα άρθρα χαρακτηρίζονται από μια κοινή παράμετρο που αφορά την αντιμετώπιση λεπτών ζητημάτων, για τα οποία απαιτείται συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».


Ιστορικό

Το ευρωπαϊκό βραβείο δημοσιογραφίας για θέματα υγείας, το οποίο απονέμεται για τέταρτη φορά, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για σημαντικά θέματα υγείας που επηρεάζουν τις ζωές όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη - προβλήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει μέσω της θέσπισης νομοθεσίας ή άλλων πρωτοβουλιών. Επιπλέον, αποσκοπεί να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει την άριστη δημοσιογραφία για θέματα υγείας στην Ευρώπη.

Το κύριο θέμα του βραβείου ήταν για μία ακόμη φορά η εκστρατεία «Η Ευρώπη για τους ασθενείς», η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών. Το ζήτημα της ενεργού και υγιούς γήρανσης προστέθηκε στον κατάλογο των θεμάτων, δεδομένου ότι το 2012 ήταν το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Επιπλέον, για δεύτερη συνεχή χρονιά δόθηκε «ειδικό βραβείο» για τη διακοπή του καπνίσματος, ένα ζήτημα που συνδέεται με την προτεραιότητα του έργου της Επιτροπής για την καταπολέμηση της κατανάλωσης καπνού.

Η επιλογή των νικητών προέκυψε από τη διαδικασία δύο σταδίων. Οι εθνικές κριτικές επιτροπές επέλεξαν έναν υποψήφιο σε εθνικό επίπεδο και, σε μερικές περιπτώσεις, έναν υποψήφιο από την ειδική κατηγορία για τη διακοπή του καπνίσματος. Έπειτα, η κριτική επιτροπή της ΕΕ, η οποία αποτελείτο από υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας και δημοσιογράφους, συνεδρίασε στις Βρυξέλλες με σκοπό να αποφασίσει για τα 4 νικητήρια άρθρα. Όλοι οι υποψήφιοι κλήθηκαν στις Βρυξέλλες, ώστε να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο μέσων επικοινωνίας και την τελετή απονομής των βραβείων.

Ο νικητής και οι δύο επιλαχόντες για το τέταρτο ευρωπαϊκό βραβείο δημοσιογραφίας για θέματα υγείας θα λάβουν βραβεία αξίας:
  • Πρώτο βραβείο € 6 000
  • 2ο βραβείο € 2 500
  • 2ο βραβείο € 1 500
  • Ειδικό βραβείο για τη διακοπή του καπνίσματος € 3 000.1
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ευρωπαϊκό βραβείο δημοσιογραφίας για θέματα υγείας, καθώς και τα βραβευθέντα και επιλεχθέντα άρθρα, είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο:
Twitter: @EU_Health

Αρμόδιοι επικοινωνίας:
Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65)
Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)


1 :
Το βραβείο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του Προγράμματος Υγείας της ΕΕ.



Σχετικές αναρτήσεις 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου